Enkla och komplicerade likvidationer av aktiebolag


Per Englund Rydberg
Publicerat 11/22/2024 i Aktiebolag

När vi får in ett bolag att snabbavveckla (likvidera i egen regi) så är det ofta ett relativt enkelt förfarande när Bokföringen är uppdaterad. Vi utser likvidator och kallar på okända borgenär (som tar 6 månader) om allt flyter på så går det att upplösa bolaget på 7 månader genom en slutredovisning. Det är dock sällan vår vardag ser ut så. 

En del kunder har bolag med förbrukat kapital i senaste årsredovisningen och då krävs en advokat som likvidator. Advokaten är nästan all alltid dubbel så dyr (ibland värre). Jag har sett en del sura fakturor på ett par timmars jobb för att skicka ut brev till ägarna. Något som advokatens sekreterare/assistent oftast sköter. Problemet med förbrukat kapital är att Bolagsverket kräver ett intyg från revisor om att aktiekapitalet är intakt eller att det skickas in en årsredovisning där det förbrukade aktiekapitalet är återställt. Det är ett enklare och billigare förfarande att lösa detta redovisningstekniskt med ett tillskott från ägarna. Tillskottet kommer ändå tillbaka till ägarna när Startabolag AB köper in bolaget för snabbavveckling. Kontakta oss gärna om ni vill veta mer.

Jag är likvidator i en del aktiebolag som inte kan avslutas inom 7-10 månader eftersom det inte går att avveckla verksamheten tillräckligt snabbt. Det kan vara fordringar som ska drivas in, processer som pågår, tillgångar som tar tid att sälja etc. Min längsta likvidation varade i ca 6 år. Det pågick ett flertal processer i företaget som drog ut på tiden och då kan jag som likvidator endast vänta. Likvidationen slutade dock bra för ägarna. Det kom in några miljoner i processerna som jag sedan delade ut till ägarna vid slutredovisningen.

En snabbavveckling (vi köper in bolaget för att likvidera i egen regi) är lämpligast när det endast finns likvida medel i bolaget (pengar på skattekonto är ok) och inga skulder. Detta förfarande är även mest kostnadseffektivt. Det finns många förklaringar till detta men en förklaring är att vi endast har en ägare/oss själva att informera om vissa delar i processen, När det råder osäkerhet om bolagets tillgångar/skulder så är den "långsamma" likvidationen lämpligast.

Oavsett vilket tillvägagångsätt så ska bolagets bokföring vara uppdaterad eftersom likvidatorn behöver en "avgångsredovisning" för att sätta igång processen. Det är egentligen en vanlig uppdaterad balansräkning.

Om ni ligger efter med bokföringen (eftersläpande) så kontakta oss så hjälper vi er. 

Som sagt, ni som ska likvidera era aktiebolag ska aldrig utse en advokat som likvidator om det inte är absolut nödvändigt och om bolagets ekonomi är komplicerad och den kompetensen krävs.

Kontakta oss gärna. Vi mycket lösningsorienterade, kreativa och hittar ofta enkla lösningar på komplicerade problem.

Hälsningar jur. kand. Per  Englund Rydberg
telnr 08 54 54 54 54 mobil 070 765 50 48
www.startabolag.com (organisationsnummer till lagerbolag direkt, dygnet runt)

https://lp.startabolag.com/snabbavveckling-aktiebolag/

 

Välkommen till Startabolags blogg!

Här presenteras nyheter som rör företagande, lagändringar, skatteregler, allmänna tips mm.

Bloggen uppdateras av Per Englund Rydberg och Tom Thorén. Mycket nöje!